Snurken

Snurkgeluid ontstaat door een vernauwing in de luchtweg, die op meerdere plekken kan ontstaan, tussen de neusgaten en stembanden. Daar gaat de lucht langs wanneer je die inademt, ook wanneer je slaapt.

De stembanden bevinden zich aan het begin van de luchtpijp. Wanneer de lucht daar snel langs ‘geperst’ wordt (door een vernauwing dus), ontstaan snurkgeluiden. Snurkgeluiden kun je vergelijken met het leeglopen van een ballon. Veel lucht stroomt dan in rap tempo door een nauwe doorgang met als gevolg dat dit nauwe deel gaat trillen en een snerpend geluid maakt. In de meeste gevallen waarbij mensen snurken gaat het om een vernauwing achter de huig (dat is de overgang van de neus- naar de keelholte) of een vernauwing in het gebied in de keelholte achter de tong.

We onderscheiden 4 manieren waarop mensen kunnen snurken:

Neussnurken

Het snurken door de neus wordt meestal veroorzaakt door een slechte neusademhaling, vaak door een te smalle doorgang in de neus. Het kan zijn dat je een kleine neusafwijking heeft, bijvoorbeeld door een gebogen neustussenschot. Maar ook een verkoudheid of allergie kan het veroorzaken.

Tongsnurken

Bij de tongsnurker ontstaat het snurken alleen wanneer je op je rug ligt. Wanneer je slaapt ontspannen je spieren, ook je tongspier ontspant zich. Lig je op je rug, dan zakt je tong dieper weg in je keel. Dit veroorzaakt een vernauwing of blokkeert de luchtwegen. Door de ademhaling kan het zachte weefsel in de vernauwde keel gaan vibreren. Dit veroorzaakt een snurkgeluid.

Mondsnurken

Bij mondsnurken is er sprake van een vernauwing in de overgang van de mondholte naar de keel. Omdat in de slaap je (spier)weefsel ontspant kan dit door de ademhaling gaan trillen. Hierdoor wordt het snurkgeluid veroorzaakt. Ook een slechte neusademhaling draagt bij aan het snurken, want wanneer je niet voldoende lucht krijgt door je neus ga je automatisch door je mond ademen.

Keelsnurken

Het keelsnurken ontstaat doordat het mond- en keelweefsel in de slaap verslapt en de luchtweg blokkeert. De ademlucht kan niet of alleen met veel inspanning langs dit obstakel komen, dit veroorzaakt pauzes in de ademhaling. Wanneer het lichaam merkt dat de ademhaling blokkeert dan ontstaat er een soort “schrikreactie”. De spieren spannen zich en de luchtweg gaat weer open. Wanneer dit regelmatig gedurende de slaap gebeurt (meer dan 5x per uur) spreekt met van obstructieve slaapapneu.

Denk je dat jij of misschien je partner niet alleen last heeft van snurken, maar van slaapapneu? Bekijk dan de slaapapneupagina.

Meer lezen…

Over de oorzaken

Over de behandeling

Eindelijk kunnen mijn vrouw en ik weer samen slapen. Omdat een beugel voor mij niet meer werd vergoed op zoek naar een betaalbaar alternatief en met deze beugel is vanaf de eerste nacht succes geboekt.

CJH

Wat een uitvinding. De anti-snurkbeugel van Oniris helpt echt. Sinds een ruime week gebruik ik deze en mijn partner geeft aan mij echt niet meer te horen. Zelf heb ik geen last van de beugel, deze zit prima in mijn mond en is er ook nog niet uitgevallen ’s nachts. Kortom, 2 happy sleepers met deze Oniris.

Lonneke

Geweldig resultaat vanaf de eerste nacht. Snel bezorgd en goed te volgen handleiding met video. Een oud probleem volledig opgelost. Dank mede namens mijn man!!!

Rita van der Linden

Oniris online bestellen?

Dat kan via onze webshop kno-winkel.nl

Oniris bestellen