Oorzaken van slaapapneu

Waarom krijgen sommige mensen last van slaapapneu, kortom wat zijn oorzaken van slaapapneu? Hieronder benoemen we ze.

Overgewicht

Bij obesitas kan vetweefsel zich ophopen rondom de nek. De bovenste luchtwegen (waaronder de keel en de luchtpijp) vernauwen hierdoor. Overigens kan de oorzaak ook andersom zijn. Recent onderzoek laat zien dat apneu juist ook overgewicht in de hand kan helpen. Slaapapneu heeft namelijk invloed op de werking van je hormonen.

Roken

De rook die bij tabaksproducten vrijkomt, werkt namelijk irriterend en leidt tot een ontsteking van de luchtwegen en slijmvliezen. Hierdoor ontstaan vernauwingen in de neus en keel en kan de lucht die je inademt minder makkelijk passeren. Dit kan snurken maar zelfs slaapapneu in de hand helpen.

Erfelijkheid

De kans om slaapapneu te krijgen is voor een deel erfelijk bepaald. Op dit moment is van meerdere genen wetenschappelijk aangetoond dat ze hierbij een rol spelen. Aan de hand van je DNA kan dit bepaald worden.

Korte onderkaak

Een te korte onderkaak of verkeerde stand van de onderkaak kan er toe leiden dat de bovenste luchtweg sneller dichtvalt, waardoor lucht niet meer kan passeren via deze luchtpassage. Dit veroorzaakt snurken en apneu. Vaak wordt de verkeerde stand van de onderkaak al in een vroeg stadium, dus op jonge leeftijd, verholpen door het aanmeten van een beugel bij een orthodontist.

Afwijkingen in het keel-, neus- en oorgebied

Een lage tonus van de mond- en keelspieren zorgt ervoor dat de tong minder makkelijk naar voren gaat, waardoor de lucht moeilijker achter- langs de tong kan passeren, waardoor de luchtweg in de knel komt. De medische term voor een lage spiertonus hiervoor is hypotonie.

Overige mogelijke oorzaken van slaapapenu

  • Longafwijkingen.
  • Een lage tonus (spierspanning) van de mond- en keelspieren. Een lage tonus zorgt ervoor dat de tong minder makkelijk naar voren gaat. De medische term is hypotonie.
  • Chronisch nierfalen.

Meer lezen…

Over slaapapneu

Over de oplossingen

Er is ontdekt dat ik slaapapneu heb, ik had toen een CPAP beugel gekregen van mijn tandarts via mijn zorgverzekering. Aangezien ik daar niet mee kon slapen, omdat deze zo groot was ging ik opzoek naar wat anders. Daar vond ik deze Oniris anti-snurkbeugel, eenmaal thuis gekregen heb ik de Large uitvoering gebruikt met afstandhouder nummer 2. En wat bleek, ik voelde mij stukken beter. En mijn ademstops waren van 23 per uur naar 8 per uur gegaan. Top…voel me stukken beter.

Erwin

Eindelijk kunnen mijn vrouw en ik weer samen slapen. Omdat een beugel voor mij niet meer werd vergoed op zoek naar een betaalbaar alternatief en met deze beugel is vanaf de eerste nacht succes geboekt.

CJH

Wat een uitvinding. De anti-snurkbeugel van Oniris helpt echt. Sinds een ruime week gebruik ik deze en mijn partner geeft aan mij echt niet meer te horen. Zelf heb ik geen last van de beugel, deze zit prima in mijn mond en is er ook nog niet uitgevallen ’s nachts. Kortom, 2 happy sleepers met deze Oniris.

Lonneke

Geweldig resultaat vanaf de eerste nacht. Snel bezorgd en goed te volgen handleiding met video. Een oud probleem volledig opgelost. Dank mede namens mijn man!!!

Rita van der Linden

Oniris online bestellen?

Dat kan via onze webshop kno-winkel.nl

Oniris bestellen