Oorzaken van snurken

Oorzaken van snurken. Er zijn meerdere oorzaken te bedenken, waarom mensen snurken. Dit hangt deels samen met de verschillende manieren van snurken.

Hoe ontstaat het?

De tong die tijdens de slaap naar achter zakt is vaak de grote boosdoener bij mensen die keelsnurken. Doordat de tong naar achter in de keel zakt ontstaat er een vernauwing in de keelholte. Hierdoor kan de lucht niet meer soepel door de holte stromen en ontstaat er het geluid dat wij kennen als snurken. De reden dat de tong naar achteren zakt heeft vaak te maken met de zwaartekracht. Het ontstaat dan ook vaak wanneer iemand op zijn rug ligt. Maar, er spelen meerdere factoren een rol bij de vernauwing van de keelholte.

Veelvoorkomende oorzaken van snurken

Mannen snurken over het algemeen meer dan vrouwen

De voornaamste reden is de plek waar vet wordt opgeslagen. Bij mannen wordt overtollig lichaamsvet vooral rond de hals, nek, borst of buik opgeslagen, bij vrouwen in de dijen. Vetopslag in de nek zorgt er bij mannen namelijk voor dat de wanden van de keelholte verdikken en dat overtollig vet in de nekstreek tegen de keel drukt waardoor de luchtwegen geblokkeerd worden. Door deze blokkering komt het lichaamsweefsel in die streek met elkaar in contact en wanneer mannen dan in- of uitademen zal dit weefsel gaan trillen. Hierdoor ontstaat het snurkgeluid.

Een verstopte neus

Een verstopte neus kan tijdelijk snurken veroorzaken. Het ontstaat bijvoorbeeld door een verkoudheid, allergie of door neuspoliepen. De verstopte neus zorgt er voor dat de tong en het zachte mondweefsel gaat trillen, waardoor snurken ontstaat.

Vernauwde neusgang

Bijvoorbeeld omdat het neustussenschot scheef staat, of door een platte, kleine neus waardoor lucht minder makkelijk de neusgang kan passeren.

De neus wordt in in twee helften verdeeld door het neustussenschot. Als dit schot scheef staat, leidt dit tot allerlei klachten, zoals een chronisch verstopte neus, moeite met ademhalen of snurken. Een kleine platte neus heeft een vergelijkbaar effect.

Tabaksgebruik

De rook die bij sigaretten of sigaren vrijkomt, werkt irriterend en leidt tot daardoor tot een ontsteking van de luchtwegen en slijmvliezen. Hierdoor ontstaan vernauwingen in de neus en keel en kan de lucht die je inademt minder makkelijk passeren. Het gevolg hiervan is dat er tijdens de slaap een snurkend geluid kan ontstaan.

Overgewicht

Snurken door overgewicht is een probleem waar vooral mannen last van kunnen hebben. Een deel van overtollig vetweefsel wordt bij mannen namelijk opgeslagen in de regio bij de nek. Dat gaven we eerder al aan. Daardoor zit er ook meer vetweefsel in de omgeving van de keelholte. Het vetweefsel kan hierdoor tegen de keel drukken. De luchtwegen vernauwen hierdoor, wat snurken in de hand helpt. 

Overige oorzaken van snurken

  • Leeftijd: Snurken kan ontstaan doordat de mond, tong en keelspieren verslappen. Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar de verslapping kan ook ontstaan doordat je ouder wordt.
  • Een lang en slap gehemelte of lange en slappe huig: dit is altijd een aangeboren afwijking. Het zorgt ervoor dat de overgang van de neus naar de keel smaller wordt, waardoor je gaat snurken. Mensen kunnen het probleem van een te lange huig met een chirurgische ingreep verhelpen. De huig wordt dan korter gemaakt en het zachte gehemelte aan de zijkanten van de huig ingesneden.
  • Te traag werkende schildklier: daardoor verslappen de tong, gehemelte en keelspier in toenemende mate erger wanneer je slaapt.
  • Geïrriteerde membranen in de neus en keel: dat komt vaak door een te droge lucht in de slaapkamer.
  • Opgezwollen of ontstoken keelamandelen: wanneer de amandelen ontstoken zijn, leidt dit tot een forse zwelling. Dit kan er toe leiden dat er een opstopping in de keel ontstaat. Het resultaat hiervan kan weer zijn dat je gaat onder andere snurken zijn.
  • Medicijnengebruik: bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica of slaappillen, verminderen de spiertonus van de mond- en keelspieren. Deze verslapping van de spieren helpt snurken in de hand.
  • Zwangerschap: een vrouw die gewoonlijk niet snurkt, kan tijdens haar zwangerschap last hebben van snurken. Deze plotselinge toename in snurken tijdens het zwanger zijn, is te wijten aan gewichtstoename en de verhoogde aanwezigheid van oestrogeen tijdens de zwangerschap.

Meer lezen…

Over de soorten snurken

Over de oplossingen

Eindelijk kunnen mijn vrouw en ik weer samen slapen. Omdat een beugel voor mij niet meer werd vergoed op zoek naar een betaalbaar alternatief en met deze beugel is vanaf de eerste nacht succes geboekt.

CJH

Wat een uitvinding. De anti-snurkbeugel van Oniris helpt echt. Sinds een ruime week gebruik ik deze en mijn partner geeft aan mij echt niet meer te horen. Zelf heb ik geen last van de beugel, deze zit prima in mijn mond en is er ook nog niet uitgevallen ’s nachts. Kortom, 2 happy sleepers met deze Oniris.

Lonneke

Geweldig resultaat vanaf de eerste nacht. Snel bezorgd en goed te volgen handleiding met video. Een oud probleem volledig opgelost. Dank mede namens mijn man!!!

Rita van der Linden

Perfect systeem! Het helpt effectief tegen mijn slaapapneu. Ik heb veel beugels geprobeerd en die verdwenen in de prullenbak: onbruikbaar. Deze beugel vereist wat precisie in het goed bijten en daar word ik steeds behendiger in waardoor nieuwe exemplaren steeds fijner zitten.

Rosa

Oniris online bestellen?

Dat kan via onze webshop kno-winkel.nl

Oniris bestellen