Wat is slaapapneu?

Slaapapneu houdt in dat je last hebt van herhaalde onwillekeurige ademhalingsstilstanden die optreden tijdens de slaap. Er is sprake van apneu als de totale luchtstilstand minimaal 10 seconden aanhoudt, maar langer kan duren dan een minuut.

Soorten slaapapneu

Er bestaan twee soorten slaapapneu:

Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Bij het OSAS komen de adempauzes doordat spieren tijdens de slaap ontspannen, waardoor de tong en weke delen in de keel de ademhaling blokkeren. De hersenen sturen dan een alarmsignaal naar het lichaam om wakker te worden.

In plaats van slaapapneu kun je ook last hebben van hypopneu. Daarmee wordt een vermindering van de instroom van lucht in de longen bedoeld, met minstens 30%, wat resulteert in een daling van het zuurstofgehalte in het bloed met minstens 4%. Kort gezegd is een hypopneu een gedeeltelijke afsluiting van de luchtweg, en een apneu een gehele afsluiting.

Centrale slaapapneu (CSAS)

Het CSAS komt wat minder vaak voor dan de OSAS en wordt veroorzaakt door een disfunctie van de hersenen. Bij het CSAS ‘vergeten’ de hersenen ‘s nachts af en toe de ademhaling te regelen, door geen of bijna geen signalen af te geven om te ademen. Er is hierbij dus geen blokkade aan de luchtweg zoals bij OSAS.

Soms wordt er nog een derde soort apneu onderscheiden die sterk lijkt op de OSAS. Dit is de Positieafhankelijke slaapapneu (POSAS).
Bij POSAS ontstaan de ademstops tijdens de slaap op dezelfde manier als bij de OSAS. Alleen ontstaan de ademstops bij de POSAS door een specifieke ligging, namelijk de rugligging. Bij POSAS is het aantal ademstops per uur minimaal twee keer zo hoog in rugligging als in een andere slaaphouding.

Vermoed je dat je geen last hebt van apneu, maar van snurkklachten? Lees dan meer over snurken.

Welke klachten horen bij slaapapneu

Dit gebeurt er als je last hebt van slaapapneu:

  • Tijdens het slapen stop je vaak met ademen. Dit gebeurt meer dan 5 keer per uur wanneer er sprake is van apneu.
  • Een adempauze duurt 10 seconden of langer.
  • De kans is aanwezig dat je wat vaker wakker schudt.
  • Daarbij kun je het gevoel hebben dat je stikt
  • Door het regelmatig wakker schudden, kun je onrustig slapen en dit merk je dan overdag doordat je slaperig bent en je minder goed kunt concentreren, hoofdpijnklachten ervaart en vergeetachtiger bent
  • Dit kan er dan weer toe leiden dat je sneller prikkelbaar bent.
  • Sommige mensen daarentegen slapen wel gewoon de hele nacht door en ervaren daardoor minder klachten.

Kan slaapapneu gevaarlijk zijn?

Slaapapneu vormt een groot risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het kan dus een oorzaak van hartfalen zijn. Daarom is het heel belangrijk om bij patiënten met slaapapneu dit risico tijdig op te sporen en te behandelen. Bij iedere ademstop lijdt je heel even aan een zuurstoftekort. Hierdoor neemt de druk in de longslagader toe wat weer leidt tot overbelasting van het rechterhartspier. Andere gevolgen zijn een verhoging van de bloeddruk en een grotere kans op slagaderverkalking. Dit leidt tot een verdikking van de linkerboezem van het hart wat voor hartritmestoornissen zorgt.

Meer lezen…

Over de oorzaken

Over de oplossingen

Er is ontdekt dat ik slaapapneu heb, ik had toen een CPAP beugel gekregen van mijn tandarts via mijn zorgverzekering. Aangezien ik daar niet mee kon slapen, omdat deze zo groot was ging ik opzoek naar wat anders. Daar vond ik deze Oniris anti-snurkbeugel, eenmaal thuis gekregen heb ik de Large uitvoering gebruikt met afstandhouder nummer 2. En wat bleek, ik voelde mij stukken beter. En mijn ademstops waren van 23 per uur naar 8 per uur gegaan. Top…voel me stukken beter.

Erwin

Eindelijk kunnen mijn vrouw en ik weer samen slapen. Omdat een beugel voor mij niet meer werd vergoed op zoek naar een betaalbaar alternatief en met deze beugel is vanaf de eerste nacht succes geboekt.

CJH

Wat een uitvinding. De anti-snurkbeugel van Oniris helpt echt. Sinds een ruime week gebruik ik deze en mijn partner geeft aan mij echt niet meer te horen. Zelf heb ik geen last van de beugel, deze zit prima in mijn mond en is er ook nog niet uitgevallen ’s nachts. Kortom, 2 happy sleepers met deze Oniris.

Lonneke

Geweldig resultaat vanaf de eerste nacht. Snel bezorgd en goed te volgen handleiding met video. Een oud probleem volledig opgelost. Dank mede namens mijn man!!!

Rita van der Linden

Oniris online bestellen?

Dat kan via onze webshop kno-winkel.nl

Oniris bestellen